Så fungerar det att lackera kök och innerdörrar

Aldrig ommålad/Fabrikslackerad

Först torkar man av luckorna så dom blir fria från smuts och fett. Sen slipas luckan . Det är viktigt att alla ytor slipas noga, så att den nya färgen får fäste. Slipningen görs både slipmaskin och för hand . Finns det skador på luckan spackla de med plastic padding . När spacklet har torkat och slipats är det dags för grundmålning.

Grundfärgen fyller små ojämnheter i ytan. Den är ett måste för att få ett bra slutresultat. När grundfärgen torkat har vi fått en bra grund att arbeta med. Nu slipas luckan igen med ett fint sandpapper återigen både för hand och med maskin. Sen är det dags för själva ytlackeringen, då målas först baksidan. När den har härdat vänder vi på luckan och målar framsidan.

Handmålad

Luckor som är handmålade kräver mer underarbete än fabriksmålade om man vill ha dom helt släta. Det kan vara riktigt tidsödande, beroende på vilken typ av färg man använt sig av. Gamla oljefärger blir aldrig riktigt hårda i ytan och gör att slippappret snabbt blir igengeggat. En sådan färg kan också vara känslig mot våra industrilacker.

Det kan uppstå s.k. krackeleringar. Är luckorna lackerade med vissa röda eller gula färger kan det uppstå blödningar, det betyder att den underliggande färgen går igenom den nya lacken och syns som mörka fläckar. För att undvika detta kan man göra på två sätt

  1. Man bandputsar bort all gammal färg med ett 40 korns papper i en stor långbandsputs. Då är luckorna trärena och väldigt repiga. Det löser man genom att spruta 2-3 lager med tjock grundfärg och när den härdat utför en s.k. mellanslipning. Då täpper man igen alla eventuella porer som finns i luckan och dom grova slipreporna försvinner. Sen fortsätter man som ovan med att grunda luckorna
  2. Luckorna slipas som normalt och innan man sprutar grundfärg på dem så lägger man ett lager vattenbaserad grundfärg så kallad spärrgrund. Det hindrar både luckorna från att krackelera och färg att blöda igenom. Efter vi sprutat på ett lager spärrgrund så grundar man luckorna som vanligt

Faner/klarlackad

Klarlackad lucka räknas inte som fabriksmålad lucka. Den är i massivt trä eller fanerad. Den kan vara betsad, laserad eller trävit med en klarlack utanpå som skydd. Sådana luckor kräver nästan alltid att man bandputsar dom trärena. Det är också vanligt att struktur och ådring döljer småsprickor i ytan som måste spacklas. En klarlackad lucka kräver därför mest underarbete av de tre olika lucktyperna om ytan ska vara slät.

Behöver ni hjälp med lackering eller att måla om köksluckorna?

Vi finns i Lund men hjälper även kunder i Malmö och andra närliggande städer. Bland annat utför vi renovering & lackering av köksluckor. Genom att måla era köksluckor blir de nästan som nya igen och ni får ett nytt och fräscht utseende på ert kök. Kontakta oss gärna redan idag för mer information!